8 kiváló magnéziumforrás túlsúly és feszültség ellen

Olvasási idő: 6 perc

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag az emberi szervezet működésében, a legtöbben hazánkban mégsem fogyasztanak eleget belőle. A gyakori vádligörcs éjjelente, a stresszhelyzetekre adott fokozott, ideges reakció, a hangulatingadozások, illetve a csokoládé utáni állandó sóvárgás is arra utal, hogy a szervezetedben kevés a magnézium.

A stresszre a szervezet fokozott magnézium felhasználással reagál, szüksége van erre az ásványi anyagra a mindennapos feszültségek leküzdéséhez. Ennek köszönhetően, a magnéziumhiány nagyjából általánosnak mondható hazánkban, pedig sok egyéb hatása mellett még a fogyást is hatékonyan segíti, ha elegendő mennyiségben van jelen a szervezetben. A cikkből megtudhatod, mely 8 étel a legjobb magnéziumforrás.

Ez a 8 legbiztosabb magnéziumforrás, hogy biztos ne szenvedj hiányt!

1. Hüvelyesek

Az egyik leghatékonyabb magnéziumforrást a hüvelyesek, például a bab és a borsó jelentik. Érdemes hetente  egyszer beiktatni az étkezésedbe, ám a típusodnak megfelelően figyelj a számolásra, mivel mind fehérje-, mind szénhidráttartalma magas!

 

2. Spenót, kelkáposzta

A sötétzöld levelű növények szinte nullás kalóriatartalommal, ellenben magas rost- és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, többek közt remek magnéziumforrást jelentenek.

 

3. Magnéziumtartalmú ásványvizek

A magnéziumot a leghatékonyabban folyadékból képes felvenni az emberi szervezet, így a magnéziumot tartalmazó ásványvizek mindenképp hasznosak. Súlyosabb hiány esetén egyszer-egyszer nyugodtan ihatsz magnéziumos pezsgőtablettát is!

 

4. Halak

A tengeri halak, például a hering, a tonhal, a makréla vagy a lazac magas Omega3 és D-vitamin tartalmuk mellett magnéziumforrásként is kiválóak!

FONTOS – Mire figyelj minden esetben? Akár a fogyás a célod, akár az egészségmegőrzés, nem mindegy, hogy miből és mennyit viszel be. Nyilván, ajánlunk Neked egészséges ételeket, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok forrásait, de fontos tudnod, hogy ezek közül nem biztos, hogy mindegyik ideális a számodra nagyobb mértékben. Ezek iránymutatások, általános információk.
Ha pontosat szeretnél tudni, hogy miből és mennyit ehetsz a szervezeted optimális működése érdekében, azt egyéni mérés útján tudhatod meg. Ebből kiderül az anyagcseretípusod, a hormondominanciád, és ezeknek megfelelően a kedvező és kedvezőtlen élelmiszerek listája, illetve a számodra optimális tápanyagarány is.

 

5. Olajos magvak

A nassolnivalók közül az olajos magvak bővelkednek magnéziumban leginkább, napi fél marék ezekből – természetesen sótlan és pirítatlan vagy szárazon pirított változatban – rendkívül hasznos a szervezetnek. Mivel azonban nem a karcsúsító élelmiszerek táborát erősítik, ennél többet ne nagyon fogyassz belőlük.

 

6. Avokádó

Az avokádó egy igazi szívvédő étel és szuper magnéziumforrás is. Egy avokádó a napi ajánlott magnézium bevitel 15%-át fedezi. Zsírtartalma miatt azonban a szénhidrát típusok mindenképp figyeljenek rá oda!

 

7. Banán

Bár a banán nem a diétás ételek körébe tartozik, magas magnézium- és káliumtartalma miatt hetente egy kisebb banán kifejezetten jót tesz az egészségnek.

 

8. Étcsokoládé

A csokoládé utáni sóvárgás nem véletlen magnéziumhiány esetén. A kakaó szárazanyag-tartalom ugyanis nagy mennyiségben tartalmazza ezt a csodás ásványi anyagot, így a 70% feletti kakaótartalommal rendelkező, és hozzáadott cukrot nem tartalmazó étcsokoládé az egyik legjobb magnéziumforrás.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!