3 köret, amit gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak
Olvasási idő: 5 perc
A gluténmentes táplálkozás egyre népszerűbb választás, nem csak az arra érzékenyek, hanem a diétázók körében is, akik tudatosan és egészségesen szeretnének élni. Érzékenység hiányában is érdemes ugyanis néha tisztítókúrát tartani. Milyen köreteket fogyassz, ha kerülnéd a glutént? Ezeket gyűjtöttük össze.
Mi az a glutén, és miért érzékenyek rá sokan?
A glutén egy olyan vegyületcsoport, amit több fehérje alkot. A glutén ezek összefoglaló neve a sikérrel azonos, aminek fő alkotói a gliadin és glutein. Az immuntünetekért az alfa-gliadin nevű alváltozat a felelős, ami alapvetően búzafélékben fordul elő, a többi gabonában nem. A glutén azonban nem csak érzékenység esetén okozhat rosszullétet, hanem a gluténérzékenyek szervezete is rosszul reagálhat rá.
Kíváncsi vagy, hogy a te szervezetedre is kedvezőtlenül hat-e? Ételintolerancia vizsgálatunkon kiderítheted.
Sajnos azonban nagyon sok embernek megnehezíti az életét a gluténmentes táplálkozás, mivel rengeteg ételnek az alapanyaga liszt. A búzaliszt mellett azonban számos alternatíva létezik, így nem kell felétlenül búcsút inteni a lisztes alapanyagú ételeknek. Korábbi cikkünkben ezeket a lisztalternatívákat szedtük össze.
Mi a helyzet a gluténmentes köretekkel?
Nagyon sok embernek a tészta alapköretnek számít, azonban a hagyományos tésztafélékről köztudott, hogy glutént is tartalmaznak. A folyamatosan növekedő igény miatt, egyre több gluténmentes tésztafajtával találkozhatunk a polcokon. Emellett hagyományos köretnek számít a rizs, valamint a burgonya, azonban fontos, hogy ezeket mértékkel fogyaszd, a szervezeted számára megfelelő arányban. Hogyan derítheted ki, hogy szervezeted számára mi a megfelelő arány? Kattints IDE!
Hogy minél változatosabb legyen az étrended, a következő gluténmentes köreteket bátran ajánljuk.
1. Amaránt
A benne található aminosavak közül a lizintartalma a legmagasabb. Rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, valamint a méregtelenítéshez is hozzájárul. Az amaránt nagyon közkedvelt élelmiszernek számít (főleg ásványianyag tartalmának köszönhetően) a vegetáriánusok, valamint a terhes nők körében, de a különböző hiánybetegségek ellen is hasznosak (pl. csontritkulás, kimerültség, vérszegénység), mivel gyógyhatású ételként is hasznosítható.
2. Quinoa
A quinoa az egyik olyan álgabona, ami a legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazza. Szintén előnynek számít, hogy aminosavtartalma is figyelemre méltó (lizin-, cisztin- és metiontartalma). A quinoa gluténmentes ételnek számít, emellett nagyon sok fontos ásványi anyagot tartalmaz, valamint tisztítókúrában is fogyasztható, sőt, a cukorbetegség diétában is sokat segít.
3. Hajdina
Botanikailag nem gabonaféle, de lisztes magját a búzához hasonlóan használják fel. Vitamin- és rosttartalma is igen magas, keményítőben, vagyis szénhidrátban is gazdag – a növény 60%-át ez alkotja. Zsírban viszont szegényebb, mint például az amaránt. Ásványi anyagok közül a következőkben bővelkedik: kalcium, magnézium, cink, réz, vas. Emellett gazdag B1-, B2-, C- és E-vitaminokban, és igen jó rákmegelőző ételként tartják számon, mivel B17-vitamintartalommal is rendelkezik. A benne található flavonoidok pedig antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.
Ha minden nap a számodra kedvező, emésztőrendszeredet támogató, megfelelő tápanyagtartalmú ételeket fogyasztanád, ismerd meg anyagcseretípusodat, mely mindezekre megoldást kínál.
Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!