Valóban lehetséges csökkenteni a szénhidrátot? Itt a meglepő igazság

Olvasási idő: 6 perc

Biztosan Te is tapasztaltad, amikor sikeres fogyás után beszélgettél valakivel, hogy azt mondta, a szénhidrát csökkentéstől fogyott le. Arról nem is beszélve, hogy milyen nagy névvel rendelkező diéta-tanácsadók és élelmiszerfejlesztők mondják azt, hogy csökkenteni kell a bevitelt, illetve, meg is oldják Neked a problémát a CH-csökkentett termékekkel. Azonban az igazság nem egészen ez…

Mit jelent a szénhidrát csökkentése?

A szénhidrát csökkentésének jelentése a bevitel csökkentése. Vagyis kevesebb szénhidrátban gazdag étel fogyasztása. Ez addig jó, amíg a finomított szénhidrátok elhagyására vagy csökkentésére irányul. Tehát a fehér liszt, a cukor, a kukoricakeményítő/-dara, illetve a fehér rizs elhagyására, utóbbi kettő esetében csak mérséklésére. Viszont nem egészséges akkor, ha valaki “ész nélkül” ugrik neki (szó szerint) a szénhidrát csökkentésnek, például dietetikus szakértő bevonása nélkül elkezd paleolit diétázni vagy még rosszabb, ketogén étrendre tér át. (A ketózis folyamata során a test szénhidrát-raktárai kiürülnek, inzulin helyett glukagon választódik ki, a májban pedig a zsír ketontestekké alakul, és – állítólag – ettől a test zsírégető üzemmódra kapcsol. De ez a szintű tápanyagmegvonás nagyon egészségtelen lehet.)

Jó, de mégis sikeres a szénhidrátcsökkentés, hiszen sokaknál beválik!

Nyilván beválik, hiszen hogyne fogyna valaki akkor, ha lényegében csak húst (adott esetben soványat) és zöldségeket eszik? Típustól függően lemásznak bárkiről a kilók, ha egy ideig így étkezik, miközben az egészségével és energiájával gondok adódhatnak. Arról nem is beszélve, hogy már a legkisebb változásnál is döbbenetes módon jöhetnek vissza a kilók.

Mit jelent, ha egy termék szénhidrát csökkentett?

Olyan, hogy valamiből “kiveszik” a szénhidrátot, nem létezik, vagyis ilyen jellegű csökkentés egyszerűen nem lehetséges. A CH-csökkentett termékek az alábbiakat jelenthetik:

  • pl. egy kenyér esetében, alapvetően alacsony szénhidrátot tartalmazó lisztekből készül, mondjuk maglisztekből – az alapként vett termékhez, ami a fehér kenyérhez képest valóban csökkentett CH-tartalmú;
  • sokszor a csökkentett tartalom valójában azt jelenti, hogy BENNE van az a mennyiségű szénhidrát, de hozzáadott rostanyagokkal lassítják a felszívódását – külön is lehet venni ilyen rostkeverékeket;
  • a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeknek nincs alacsonyabb CH-tartalma, viszont alapvetően lassabb a felszívódásuk.

Ha a második opció van érvényben egy terméknél, de az alap összetevője a klasszikus búzafinomliszt, az attól még egészséges nem lesz! A diétát elősegítheti, de a szervezeted sokkal jobban nem jár vele, maximum az a kis rostanyag segíti majd az emésztésed.

Csökkentsem vagy sem a szénhidrátot?

A finomított szénhidrátokat mindenképp érdemes, ha nem is 100%-ban kiiktatni (ami egyébként ideális volna), de legalábbis csökkenteni a bevitelüket.

A többi, tehát az egészséges szénhidrát források esetében pedig az egyedi anyagcseretípusod a meghatározó. Három típusú anyagcserét különböztetünk meg alapvetően, fehérje-, szénhidrát- és egyensúlyi típust. Egyes étkezésekre vonatkozóan számukra más-más arányú tápanyagbevitel az ideális, az alábbiakat kell figyelembe venni:

 

Fehérjetípus optimális beviteli aránya:

fehérje: 40%

szénhidrát 30%

zsír: 30%

 

Szénhidráttípus optimális beviteli aránya:

fehérje: 25%

szénhidrát: 60%

zsír: 15%

 

Egyensúlyi típus optimális beviteli aránya:

  1. 33-33-33%-ban minden makro tápanyag.

Mi az anyagcseretípus és miért fontos? Erről ITT találsz sok-sok hasznos információt.

Ha ki szeretnéd deríteni a saját típusodat, azt ITT teheted meg!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!