Ha ezeket iszod, jobban lesz a gyomrod – akkor is, ha túletted magad

Olvasási idő: 5 perc

Magyarország híres a gyógyvizeiről, és nemcsak a külsőleg használatosakról – vagyis a fürdők vizeiről, hanem a belsőleg hatékonyakról is. Vagyis olyan ásványvizekről, forrásvizekről, amelyek jótékonyan hatnak a szervezetre. Mi most azt a hármat gyűjtöttük össze, ami kifejezetten gyomrodra, illetve az emésztőrendszeredre hat jótékonyan.

1. Parádi büdös víz – kénes gyógyvíz

A Parádsasvárt híressé tevő gyógyvíz a parádi völgy nyugati végén, a Széchenyi-hegyből fakad. Két Csevice forrás van, amelyek közül az egyik egy értékes ásványvíz, a másik pedig a kénes gyógyvíz. Ez egy alkáli-hidrogénkarbonátos, kénes, természetesen szénsavas, kalciumos gyógyvíz.

Hatékony savlekötő – gyógyszer helyett tehát érdemes inkább ezt választanod, ha savtúltengés kínoz. Kifejezetten híres arról, hogy enyhíti a puffadást, jótékonyan támogatja az emésztési folyamatokat. Azoknak is ajánlják, akiknek gyakran fáj a gyomra, illetve állítólag elmarad a másnaposság, ha az alkoholfogyasztás után, lefekvés előtt parádi vizet iszol. Ezek mellett, enyhe vízhajtó is, így, ha vizesedés miatt is vannak rajtad pluszkilók, azokon is segít.

2. Balatonfüredi savanyúvíz

A Balaton északi partjának fővárosában négy gyógyító hatású vizet adó hely is található: A Berzsenyi, – a Polányi kút, valamint a Kossuth, – és a Szekér Ernő forrás. 2001-ben mindhármat “elismert, természetes” ásványvíznek, gyógyvíznek nyilvánították, amit azonban 2021-ben az uniós normák szerinti meg nem felelés miatt eltöröltek. Ennek ellenére gyógyító hatását elismerik és csak a napi fogyasztási limitre kell figyelni, amely 1 liter/nap. Kalciumos-magnéziumos, hidrogén-karbonátos, szulfátos, magas szánsav-tartalommal rendelkező ásványvizek.

Külsőleg szívbetegeknek javasolnak fürdőt belőle – nem véletlen a Balatonfüredi Állami Szívkórház elhelyezkedése sem. Belsőleg gyomorbetegségekkel küzdők, illetve epebetegek gyógyulhatnak tőle. Emellett, cukorbetegség esetén is javasolják a fogyasztását.

3. Salvus gyógyvíz Bükkszékről

540 m mélyről tör fel Bükkszéken a Salvus gyógyvíz. Ásványi sókban gazdag, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos, gyógyhatású víz.

Külsőleg főként mozgásszervi betegségek, például reuma esetén ajánlott, illetve rehabilitációra csonttörések, sérülések után. Segít emellett bőr- és nőgyógyászati problémák esetén is. Belülről a másik kettőhöz hasonlóan, ez is a gyomortáji problémák gyógyítója, segít a savtermelés mérséklésében, illetve gyomorfekély esetén, emellett ajánlott cukorbetegek számára is a fogyasztása. A dohányzás okozta ártalmakra is jótékonyan hat.

Ha nem elég a gyógyvíz

Tünetenyhítésre és kiegészítésre hatékonyak ezek a vizek, vagy túlzott gyomorsav esetén – a gyógyszereknél mindenképp jobban jársz ezekkel.

Viszont azt jó, ha tudod, hogy hosszútávon nem a tünetenyhítés jelent majd megoldást, hanem a komplex életmódváltás. Először is az étkezéssel érdemes kezdeni. A legtöbben ezt ott rontják el, hogy vagy tanácsok nélkül étkeznek, ahogy ők gondolják, vagy csak néhány orvosi utasítást tartanak be, vagy magazinos étrend-tippekre hallgatnak.

A megoldás kulcsa minden esetben az egyedi jellemzőkben keresendő: mire van szüksége a szervezetednek? Ezt érdemes figyelembe venni.

Erre a választ az anyagcseretípusod, illetve a hormondominanciád adja meg. A Metabolic Typing anyagcseretípus méréssel mindkettőt lehetőséged van megismerni, és ennek megfelelő étkezést kialakítani, az egészséged megőrzése, a jobb közérzet és a fitt alak érdekében. Kattints ide!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!