Egészséges rágcsálnivalók otthonra – ennyire egyszerű elkészíteni őket!
Olvasási idő: 5 perc
Szeretnél magadnak vagy a családodnak egészséges és kímélő rágcsálnivalókat varázsolni hétvégén az asztalra? Megosztjuk Veled a létező legegyszerűbb recepteket, amiket mindenképp próbálj ki!
Zöldségchipsek gyökérzöldségekből
A zöldségchipsek a sós, bolti burgonyachips legjobb alternatívái. Lehet egyébként bolti forgalomban is kapni ilyet, ha nem akarsz sütögetni, viszont, ha olcsóbban úsznád meg a sós rágcsálnivaló kérdést, akkor inkább készítsd otthon! Ez a legjobb recept:
Másfél-két milliméteres szeletekre gyaluld le (vagy készítsd aprítógépben) a zöldségeket! Ezt követően tedd bele a felkarikázott zöldségeket egy tál olíva- vagy kókuszolajba, típusodtól függően esetleg repceolajba, fürdesd meg őket alaposan, hogy mindenütt érje őket a zsiradék. Ezután egyenként helyezd el őket a sütőpapírral leborított rácson, és vigyázz, hogy egyáltalán ne érjenek egymáshoz! A sózást és egyéb fűszerezést a sütés után végezd el, mert levet ereszthetnek a zöldségek, és elázik a ropogtatnivalód.
Kb. 35 percen át érdemes a zöldségeket sütni, 150 fokra előmelegített sütőben, de érdemes folyamatosan nézegetni őket.
Az alábbi zöldségek a legjobbak chipsnek: batáta, cékla, csicsóka, paszternák, sárgarépa, zeller.
Kelkáposztachips
Ez elég furcsán hangzik, tudjuk, de megéri kipróbálni, ha szereted a „zöld” ízeket. Vegyél egy fej kelkáposztát, szedd leveleire, vágd kisebb darabokra, majd a leveleket forgasd bele egy tál olívaolajba! Ezt ecetesen, esetleg citromosan is ízesítheted, és keverj bele fokhagyma-granulátumot ízlésed szerint.
Sütőpapíros + még olajjal is lekent rácsra helyezd a leveleket, és 170 fokra előmelegített sütőben süsd 7 percig, majd a leveleket megfordítva, még 7-8 percen át!
Almachips
2 nagyobb vagy 3 kisebb almát moss meg alaposan! Szedd ki a közepüket, majd úgy, ahogy vannak, még egyben, gyaluld le, hasonló vastagságúra, mint a zöldségchipseket. A sütőrácsra teríts sütőpapírt, és helyezd egymás mellé a szeleteket! Egy kevés mézet, narancslevet és fahéjat keverj össze (ha pikáns ízre vágysz, és nem petefészek típus vagy, reszelhetsz gyömbért is bele). Miután ezt a masszát homogénre keverted, vékonyan kenegesd le a szeleteket. Egy óra alatt süsd készre, 100-110 fokra előmelegített sütőben!
A nassolás persze egy dolog, de a fontos az, hogy a mindennapokban étkezz úgy, hogy hosszútávon egészséges, fitt és energikus legyél! Ezt könnyedén elérheted az anyagcseretípus szerinti táplálkozással. Itt olvashatsz erről a módszerről.
Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!