Diétás és egészséges köret – ezekért szeretjük az édesburgonyát

Olvasási idő: 3 perc

Az édesburgonya egyre népszerűbb világszerte, ami nem meglepő, mivel számos jótékony hatása miatt egyre többen fogyasztják, és nem csak a diétázók körében. Miért érdemes édesburgonyát fogyasztani? Ezeket gyűjtöttük most össze.

Az édesburgonya (más néven batáta) a krumplira hasonlító zöldség, azonban semmi köze nincs a burgonyához. A szulákfélék családjába tartozó növényt főként a gyökérgumójáért termesztik, de a levelei is ehetők.

Az édesburgonyát többféleképpen is fogyaszthatjuk, lehet párolni, főzni, sütni, pürésíteni, illetve húsok mellé köretként is megfelelnek.

Fontos, hogy tudd, mint ahogyan a többi ételnél, az édesburgonyánál sem mindegy, hogy mennyit fogyasztasz belőle! Ez legfőképpen anyagcseretípusodtól és hormontípusodtól függ. Hogy megtudd, számodra mi az ideális arány a szénhidrátot, zsiradékot és fehérjét illetően, kattints IDE.

Ezek miatt olyan egészséges az édesburgonya

Pozitívumnak számít többek között, hogy magas a rosttartalma, azonban kalóriatartalma és glikémiás indexe alacsony, ezért a diétázóknak igen kedvező étel.

Gazdag antioxidáns hatású béta-karotinban, emellett megtalálható benne:

  • vas – fontos a vörösvérsejtek számára;
  • C-vitamin – erősíti és felpörgeti az immunrendszert;
  • kalcium – erősíti a csontokat;
  • kálium – a vérnyomás szabályozásában segít;
  • béta-karotin – felpörgeti az immunrendszert.

Ezeken kívül tartalmaz magnéziumot, foszfort, nátriumot, szelént és cinket, valamint fehérjetartalma is magas, hasonló a tojáséhoz. Az édesburgonya segít szabályozni a vércukorszintet, valamint jót tesz a szemnek, bőrnek és egészségnek.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!