Így készíts magadnak házi tejet!

Olvasási idő: 5 perc

Egyre többen döntenek úgy, hogy valamilyen okból kifolyólag elhagyják a tejtermékeket, ami nem is csoda, hiszen a szervezet számára nem csak, hogy nem hasznosak, hanem károsak is. Az állati eredetű tej és tejtermékek hatásairól korábban már írtunk, amiben kifejtettük, hogy miért nem ajánlott az emberi szervezet számára. Sokan ezért is döntenek a növényi eredetű tejek mellett, azonban az áruk nem mindenki számára kedveznek. Természetesen ennek is van egy pénztárcakímélő módja, mégpedig akkor, ha Te magad készíted el.

Házi tej készítése – pofon egyszerű és egészséges

1. Mandulatej

Hozzávalók:

  • 1 bögre nyers, hámozatlan mandula
  • 4 bögre szűrt víz
  • 1 csipet só

 

Elkészítés:

  • A nyers mandulát tedd egy tálba, és önts rá hideg vizet! Legalább 1 éjszakán keresztül hagyd állni!
  • Az áztatást követően továbbra se hámozd meg, csak szűrd le a mandulát!
  • Fokozatosan adagolj hozzá egy liter vizet (de ne túl sokat), pár percig turmixold! Az állaga legyen olyan, amilyet szeretnél, eszerint adagold a vizet.
  • A tejet szűrd le (szellős anyagú tiszta konyharuhát vagy teaszűrőt használhatsz hozzá), engedd, hogy lecsöpögjön, majd nyomkodd ki belőle az összes tejet!
  • Hűtőben tárolva maximum 5 napig fogyasztható.

2. Rizstej

A rizstej elkészítése pofon egyszerű, pár perc alatt kész is van.

Hozzávalók:

  • 4 csésze víz
  • 1 csésze rizs

 

Elkészítés:

  • A rizst főzd meg!
  • A vizet add a rizshez, turmixold össze, míg krémes állagú nem lesz.
  • Végül szűrd le szűrővel!

3. Zabtej

Hozzávalók:

  • 10 dkg zabpehely
  • 1,5 liter szűrt víz
  • 1 csipet só

 

Elkészítés:

  • A zabot minimum egy éjszakán, maximum egy napon keresztül áztasd a szűrt vízben!
  • Az áztatást követően öntsd le a zabról a vizet!
  • Öntsd fel vízzel, addig, míg el nem lepi, majd turmixold össze!
  • Szűrd át szellős anyagú tiszta konyharuhával vagy gézzel!

4. Kókusztej

Hozzávalók:

  • 2 csésze kókuszreszelék
  • 5 csésze szűrt víz

Elkészítés:

  • A kókuszreszelékre öntsd rá a szűrt vizet, majd egy éjszakán keresztül hagyd állni!
  • Miután ázni hagytad, kb 4-5 percig főzd a kókuszreszeléket az áztatólével együtt!
  • Miután langyosra hűlt, turmixold össze!
  • Szűrd le, nyomkodd meg, míg az összes lé ki nem csöpög belőle!

Ha mindemellett szeretnél arra is figyelni, hogy valóban a Te szervezetednek megfelelően étkezz, ismerd meg egyedi anyagcseretípusodat!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!