Ezeket eheted, ha fogyni akarsz! 7 csoportnyi karcsúsító szénhidrátforrás
Olvasási idő: 5 perc
A mostanság igen népszerű és divatos diéták szinte kivétel nélkül a szénhidrát csökkentésére építenek, a szükséges energiabevitelt pedig a fehérje- és zsírbevitelre alapozzák. Alapvetően kalóriaszegényebbek a klasszikus nyugati táplálkozásnál.
Miért gondolják azt az emberek, hogy a szénhidrát hizlal?
Azért, mert hizlal – legalábbis úgy fogyasztva, ahogy azt a mindennapi táplálkozás során a legtöbbekre jellemző. Túl sok szénhidrátot esznek általában az emberek, sokan vannak, akik számára nem ideális az a mértékű bevitel, ahogy eszi a szénhidrátot, illetve rossz forrásokat választ.
Mi a szénhidrátforrások jelentősége?
Leegyszerűsítve a kérdést, vannak hasznos, és vannak káros, nem hasznos szénhidrátok. Az előbbiek az alacsony vagy legfeljebb közepes glikémiás indexszel rendelkező, lassú felszívódású szénhidrátok, utóbbiak pedig a magas glikémiás indexű, gyors felszívódásúak.
Miért fordulhat elő, hogy van, akit jobban hizlalnak a szénhidrátforrások, másokat pedig nem, vagy kevésbé?
Az emberek szervezetének, anyagcseréjének működése különböző. Van, aki úgynevezett fehérjetípus – nekik kevesebb szénhidrátra, és arányaiban több fehérjére van szükségük ahhoz, hogy egészségesek és karcsúak legyenek, illetve vannak a szénhidráttípusok, ők azok, akik látszólag “nem híznak” a szénhidrátoktól. (Akkor, ha főként egészséges forrásokból viszik be.) Illetve, előbbi inkább a fehérjében gazdagabb, míg utóbbi a szénhidrátban gazdagabb ételekből nyer energiát. Nyilván ennek megfelelő a tápanyagok, a bevitt energia hasznosítása is a szervezet részéről.
Ha szeretnéd megtudni, melyik típusban tartozol, várunk anyagcseretípus mérésünkön, ahol egyéni tanácsadást és táplálkozási ajánlást is kapsz, továbbá hormontípusodat is megállapítja szakértőnk.
A hasznos szénhidrátok szervezetre gyakorolt hatásai:
- nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet;
- hosszabb időre biztosítanak teltségérzetet, nem tör Rád a fogyasztásukat követően hirtelen farkaséhség;
- lassú felszívódásuk miatt a szervezet hatékonyan hasznosítja őket energiaforrásként;
- mivel ezek magas rosttartalommal is bírnak (ami szintén egy szénhidrátfajta egyébként), az emésztési folyamatokat is segítik, illetve már több kutatás is bebizonyította, hogy a zsírégetés hatékonyságában is szerepet játszik;
- mikrotápanyag-tartalommal is rendelkeznek, tehát vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak.
A káros szénhidrátok szervezetre gyakorolt hatásai:
- hirtelen dobják meg a vércukorszintet, ami gyorsan vissza is esik;
- nem biztosítanak hosszabb időre teltségérzetet, hirtelen jelentkezik éhségérzet a fogyasztásukat követően;
- gyors felszívódásuk miatt szinte azonnal a zsírsejteket gyarapítják;
- nem rendelkeznek szinte semmilyen mértékben rost-, vitamin- és ásványi anyag-tartalommal, üres kalóriák;
- főként kerülendők: cukor (barna és fehér is), fehér liszt, fehér rizs (a puffasztott rizs is), kukoricaliszt/keményítő, tej, datolya, görögdinnye, méz, burgonya pürésített és darabokban sült formában.
7 csoportban összegyűjtöttük Neked a legjobb diétás szénhidrátforrásokat
- mindenféle zöldség, a burgonya csak héjában főtt vagy sült állapotban,
- barna rizs, vadrizs, basmati rizs,
- quinoa, köles, hajdina,
- kuszkusz, bulgur (ezek glutént tartalmaznak),
- lencse, csicseriborsó, vörösbab,
- bogyós gyümölcsök,
- teljes kiőrlésű tészta, pur-pur kenyér (glutént tartalmaz)
Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!